Over ons

Zo’n 25 jaar geleden schoten de vershoven als paddenstoelen uit de grond. Het bleek niet eenvoudig: een vershof runnen met meerdere kapiteins op een schip. De Versgaard in het Gelderse Velp doorstond alle stormen en is nog altijd succesvol. Wat is hun geheim?

Meer weten over de Versgaard?

Bekijk hier alle winkels die te vinden zijn op de Versgaard!

“Ons geheim is dat we juist níet alles samen doen,” zegt slager Thomas. “Hoe meer je je met elkaar bemoeit, des te groter de kans op onenigheid.” Slagerij De Haas is al meer dan 20 jaar in de Versgaard gevestigd. Hij vertelt dat het nu goed gaat, maar er natuurlijk ook wel eens moeilijke tijden zijn geweest. “Het is voorgekomen dat de ondernemers niet samen door één deur konden. Dat was vervelend. We zijn daar goed doorheen gekomen, omdat we altijd een coördinator hebben gehad die boven de partijen stond. We huren hem gezamenlijk in. In lastige tijden zag hij het als zijn taak om ons bij elkaar te houden. Dat hadden we op die momenten echt nodig.”

Eigen strategie

Nu gaat het al jaren goed. De Versgaard straalt eenheid uit. Klanten lopen in één ruimte eenvoudig van balie naar balie en komen zo bij de kaasspecialist, slager, bakker, visspecialist, bloemist en een groentespeciaalzaak. “We werken wel samen, maar hebben toch allemaal onze eigen strategie”, vertelt Kees Veerman, eigenaar van Volendammer vishandel de Vakman. “Dat werkt prettig. En onderling hebben we een leuke klik.” Kees vertelt dat veel praktische zaken geregeld worden door de huurbaas en de coördinator. Ook de slager heeft daarin een voortrekkersrol. “Dat is gemakkelijk”, zegt Kees. “Laatst hebben we samen een ketel aangeschaft; daar is een potje voor. We nemen gezamenlijk een besluit, en daarna heb ik er bijna geen omkijken meer naar.”

Meer samen

Bij sommige ondernemers leeft de wens om meer samen te werken. “In het najaar gaan we bijvoorbeeld een grote proeverij met z’n allen organiseren”, vertelt Mark Wierbos, eigenaar van De Boerenhoeve. “Daar kijk ik naar uit. Dat is zo’n idee dat in een vergadering een keer geroepen wordt, en vervolgens handen en voeten krijgt. Als het een succes is, kunnen we het misschien vaker doen.” Ook Thomasheeft nog wel ideeën voor de toekomst. “De trend van dit moment is: het ter plekke eten van specialiteiten. Dat zie je in de foodhallen in Amsterdam en Utrecht, en ook in het buitenland. Ons marktgebied is daar nog niet klaar voor, maar ik verwacht dat we wel die kant op gaan.”

Webshop

Bovendien hoopt Thomas dat de Versgaard in de toekomst één website krijgt, met webshop. “Voor de slagerij bezorgen we al vlees en maaltijden. Het heeft veel voordelen als we dit gezamenlijk kunnen doen. Nu zijn we daar nog niet aan toe, maar het zou mooi zijn als dat in de toekomst kan.”